Svečana akademija Nušićijade 2017

Svečana akademiija povodom pola veka od začetka Nušićijade održaće se u četvrtak, 24. avgusta 2017. godine, na velikoj sceni Doma kulture u Ivanjici, sa početkom u 18 časova. Na ovoj svečanosti ponovo će se, posle dosta godina, čuti himna Nušićijade, biće dodeljena specijalna priznanja u duhu nekadašnjih šaljivih nagrada, i prikazan dokumentarni film „Nušićijada, više od festivala“ pripremljen posebno za ovu priliku.

Svečana akademija biće otvorena himnom Nušićijade koju je komponovao Miodrag Ilić Beli po tekstu Duška Radovića, a za potrebe proslave jubileja aranžirao maestro Vojkan Borisavljević. Himnu će izvesti mladi talenti okupljeni oko svetski poznatog koncepta inkluzike kroz muziku „El Sistema“ i ivanjički gradski hor.

Nakon podsećanja na istoriju našeg festivala, pokrenutog 1967. godine, „zamrznutog“ 1972. i obnovljenog 2010.  godine velikom građanskom inicijativom, uslediće uručenje priznanja onima  koji su u prethodnim godinama stojički podnosili susrete i sudare sa humorom bez cenzure, satiranjem bez povoda, samopregorom bez naknade i  kulturom bez ograničenja, ali i dali poseban doprinos našem festivalu.

Radomir Ristić, predsednik opštine u vreme obnove Nušićijade, dobija priznanje za izvanrednu procenu rizika susreta građanstva sa opštedostupnom kulturom i dozvoljavanje istog; Milan Milosavljević, ivanjički Nušić, za uvođenje najviših standarda života tokom svojih trodnevnih vladavina; Petar Božović za neobjašnjivu ljubav prema Ivanjici, Petar Arbutina za uvođenje satiranja kao novog književnog pravca, a Zoran Kesić za doprinos rezistentnosti širokih masa na polivanje slobodnim mišljenjem, hladnom vodom i nebranjenim humorom. Aleksandar Ivanović poneće priznanje za stojičko podnošenje zahteva šefa protokola i izlaganje svojih konja istima, a Snežana Milinković za samo- i mašinopregor prilikom šivenja više od 500 kostima za nušićevsko paradiranje. Svetislav Marković priznanje nosi za rekordan broj poseta arhivima i institutima za neiscrpna istraživanja, a članovi Programskog saveta Nušićijade dobijaju priznanje za veru da su kvalitet i umetnost važni, uprkos realnim indikatorima. Volonteri Nušićijade dobijaju priznanje za herojske poduhvate, snalaženja u kriznim situacijama i budne dane i noći, a tim festivala za entuzijazam, kreativnost i neiscrpnu veru u bolje sutra. Konačno, priznanje se dodeljuje građanima Ivanjice, prijateljima i gostima festivala za istrajnost i izdržljivost u direktnom sudaru sa sveprisutnom kulturom, nebranjenim smehom, Nušićem i nušićevskim. Oni kao nagradu dobijaju ni manje ni više nego film, dok će pregled specijalnih nagrada biti objavljen nakon dodele.

Nakon dodele nagrada, na svečanom skupu biće premijerno prikazan dokumentarni film „Nušićijada, više od festivala“ koji smo pripremili u čast ove proslave. U filmu su učešće uzeli vrhunski umetnici i autoriteti poput Gorana Markovića, prof Svetozara Rapajića, Zdravka Šotre, Jasne Dimitrijević, Todora Lalickog, Seke Sablić, Sergeja Trifunovića i mnogih drugih, ali i brojni Ivanjičani koji su sa nama podelili svoja sećanja na staru i svoj doživljaj nove Nušićijade.

Po završetku akademije, u galeriji Doma kulture, direktorka Muzeja Grada Beograda, Tatjana Korićanac, otvoriće izložbu „Nušić u karikaturi“. Kolekciju karikatura dopuniće posebno vredna slika- portret Branislava Nušića, ulje na platnu, rad Uroša Predića, jednog od najvećih srpskih slikara, koja će biti izložena tokom otvaranja izložbe zahvaljujući posebnoj ljubaznosti muzeja.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *