Počela obnova 11 mostova na lokalnim rekama

Opština Ivanjica je uz finansijsku pomoć države, kroz Program obnove infrastrukture koja je porušena ili oštećena usled dejstva poplava iz marta prošle godine, započela obnovu 11 mostova na lokalnim opštinskim i nekategorisanim putnim pravcima.

Opštinska Komisija za procenu šteta od elementarnih nepogoda, izvršila je  evidenciju i procenu tadašnjih oštećenja na mostovima i putnim objektima i Vladi Srbije dostavila mišljenje o planu sanacije i rekonstrukcije postojećih, odnosno izgradnje novih objekata.

U izveštaju pomenute komisije konstatovano je da je prilikom elementarne nepogode na svim lokacijama došlo do povećanja vodostaja lokalnih reka, što je za posledicu imalo znatna ili potpuna oštećenja mostova, nastala isključivo zbog nedovoljno kvalitetno izgrađene konstrukcije i nepravilnog fundiranja.

Za program obnove opština Ivanjica je tokom prošle godine izradila projektno tehničku dokumentaciju za mostove na Grabovici, Ljupči, Osoničkoj, Rašćanskoj i Presečkoj reci i sanaciju kompletne zgrade Osnovne škole „Vučić Veličković“ u Međurečju, koja je takođe bila oštećena tokom poplava.

IL-sanacija-mostova-osonica2 Počela obnova 11 mostova na lokalnim rekama

Odeljenje za loklalno ekonomski razvoj opštine Ivanjica je sa navedenim projektima konkurisalo kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, a novčana sredstva u iznosu od oko 50.000.000 dinara odobrena su za sledeće objekte:

  1. Most na reci Grabovici (9,0 km.) opštinski put Grabovica – Bela Crkva,
  2. Most na reci Grabovici (8,0 km.) opštinski put Grabovica – Bela Crkva,
  3. Most na reci Grabovici (6,0 km.) opštinski put Grabovica – Bela Crkva,
  4. Most na reci Grabovici (5,5 km.) opštinski put Grabovica – Bela Crkva,
  5. Most na reci Grabovici (2,0 km.) opštinski put Grabovica – Bela Crkva,
  6. Most na reci Ljupči (4,0 km.) opštinski put Milovići – Maslarske vodenice,
  7. Most na reci Ljupči (3,5 km.) opštinski put Milovići – Maslarske vodenice,
  8. Most na reci Ljupči (3,0 km.) opštinski put Milovići – Maslarske vodenice,
  9. Most na Rašćanskoj reci,
  10. Most na Presečkoj reci u Močiocima (kod OŠ „Mićo Matović”) i
  11. Most na Osoničkoj reci, nekategorisani put Osonica – Boškovići.

Za izgradnju mostova na Grabovici, Ljupči i Rašćanskoj reci, izvođači radova su preduzeća „Ratko Mitrović construcion“ iz Čačka i „Putevi” iz Ivanjice. Most u Osonici gradiće „Meta Balkan“ iz Beograda, a most na Presečkoj reci „Granit plus“ iz Sevojna. Nadzorni organ je preduzeće „Harmonija projekt” iz Valjeva, a rokovi za završetak radova kreću se od 45 do 90 dana.

Iz Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj, investicije i građevinske poslove opštine Ivanjica, mole građane za strpljenje i korišćenje alternativnih pravaca na pomenutim deonicama.

You may also like...

3 Responses

  1. Неша kaže:

    Имате ли то у плану?Позз..

  2. Неша kaže:

    На пример пут за почетак?

  3. Неша kaže:

    Xоће бити улагања у место Ерчеге на Голији…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *