Za pola veka Ivanjica izgubila četvrtinu stanovnika

Prema poslednjem zvaničnom popisu iz 2011. godine, opština Ivanjica je imala 31.963 stanovnika.

U samom gradu živelo je 11.715, a u prigradskim naseljima i ruralnom području 20.248 žitelja. Uporedjujući podatke sa popisom iz 2002. godine, ovoj opštini nedostaje bezmalo 3.500 ljudi ili gotovo 10 odsto. Sumorni demografski pokazatelji se ovde ne zaustavljaju, pa prema internoj statistici, od poslednjeg popisa do danas, broj stanovnika se dodatno smanjio za preko 900 duša.

IL-Stara-Ivanjica Za pola veka Ivanjica izgubila četvrtinu stanovnika

Prateći dekadne popise od Drugog svetskog rata, zaključujemo da su vremena kada je broj stanovnika rastao iz godine u godinu odavno iza nas. Najveći broj stanovnika koji je živeo na području opštine Ivanjica, zabeležen je sada već davne 1961. godine. Tada je ovde bilo 40.526 žitelja. Za 50 godina, manje nas je za četvrtinu.

Nezavidan geografski položaj šeste po teritoriji opštine u Srbiji, loše međusobne infrastrukturne povezanosti sa gradom, ostatkom regiona i države u celini, veliki broj zabačenih, raštrkanih i nerazvijenih sela u bespućima Golije i Javora i težak život u njima, nezaustavljivo su uslovili migracije prema samom gradu ali i prema drugim delovima regiona kao što su Čačak i Kraljevo.

IL-Cacak Za pola veka Ivanjica izgubila četvrtinu stanovnika

Čačak

U selima ostaje mahom staračko stanovništvo, prazne i napuštene kuće se broje stotinama, dok mladi trbuhom za kruhom i boljim životom, čak i iz gradske sredine svoje mesto pod suncem traže u Beogradu i drugim gradovima, a povećava se i broj onih koji odlaze u inostranstvo.

Prema poslednjem popisu, od ukupno 49 naselja u opštini, u čak 23 živi manje od 200 stanovnika. Selo Kovilje beleži negativan rekord sa samo 18 žitelja.

Pored gradskog jezgra koje iz godine u godinu takođe beleži blagi pad populacije, jedina naselja za koja se može reći da još uvek odolevaju masovnim migracijama i izumiranju su: Prilike, Radaljevo, Dubrava, Šume, Bukovica, Lisa, Luke i Osonica.

Niz negativnih statističkih podataka doveo je do toga da prirodni priraštaj u ukupnom skoru beleži konstantan pad. Uzevši celu opštinu u obzir on trenutno iznosi alarmantnih -6,4 promila.

IL-beograd Za pola veka Ivanjica izgubila četvrtinu stanovnika

Beograd

Pored navedenih činjenica, koje nedvosmisleno govore o nezaustavljivom padu broja stanovnika iz godine u godinu, žitelji Ivanjice su i sve stariji. U ovom trenutku to je prosek od gotovo 43 godine, sa negativnom tendencijom i u narednom periodu.

Ako se svemu ovome doda trenutno nezavidna ekonomska situacija i stopa nezaposlenosti od 35 odsto, postavlja se logično pitanje: Kakva nas budućnost čeka?

Dok lokalne vlasti prave strategije i planove za privlačenje domaćih i stranih investicija i otvaranje radnih mesta, višedecenijsko čekanje na državu da ovaj kraj izvuče iz siromaštva ulaganjima recimo u autoput preko Ivanjice i otvaranje Golije kao velikog resursa, ostaje bojazan da ćemo tako čekajući izgubiti najvažniji resurs bez koga je sve „džaba“, a to je stanovništvo!

You may also like...

1 Response

  1. Saša Janković kaže:

    To je pitanje svih pitanja.
    Koliko se mladih odjavi godišnje iz Ivanjice?
    Koliko se mladih sa studija vraća u Ivanjicu?
    Koliko mladih dolazi, i da li uopšte dolaze, da provode raspust u Ivanjici?
    Itd….
    Sigurno je jedno da u opštini Ivanjica stalno nastanjenih nema ni 20.000 stanovnika.
    I tako, puno je tu pitanja…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *